Kylät Seurakunta

Lusissa kylvön siunausperinne jatkuu

Jo 13. kerran siunattiin Heinolan kylvöt Lusin kyläyhdistyksen ja Heinolan seurakunnan järjestämässä kylvön siunaustilaisuudessa Lusin koulun viereisellä pellolla 11.toukokuuta 2016.

Kylvön siunasi rovasti Ahti Peltonen, kuten kaikilla edellisilläkin kerroilla. Veijo Sipilä suoritti kylvön viidennen kerran vanhasta kylvövakasta, jota ovat käyttäneet edellisvuosienkin kylväjät Veikko Mäkelä, Aate Marttunen ja Tauno Niemi.

Kylvönsiunaus2Juhlahetken tarkoituksena on siirtää tätä vanhaa suomalaista perinnettä tuleville sukupolville. Siksi Lusin päiväkerholaiset ja koululaiset ovat aina olleet mukana kokemassa tämän keväisen tapahtuman. Lisäksi koululla viikottain kokoontuvan Kyllikki-palvelupäivän osanottajat ovat tuoneet touon siunaushetkeen myös kylän vanhemman väen. Kaunis päivä ja perinnehetki oli jälleen koonnut paikalle runsaan vierasjoukon.

Keskiajalta periytyvää tapaa noudattaen ovat maaseudun ihmiset kokoontuneet keväisin kylvöjä aloittaessaan pellon laidalle kylvön siunaukseen papin johdolla. Kylvön yhteydessä rukoiltiin yhteisesti sadon puolesta ja siunattiin touko. Se ei ollut vain kunkin omien peltojen siunausta, vaan yhteinen toimitus, jossa kylän tai pitäjän kaikki pellot siunattiin yhteisesti. Näin on tapahtunut myös Lusin kylvön siunauksessa.

Kylvön jälkeen tapahtumaa jatkettiin Lusin sinisessä koulutalossa kahvitellen, tuttuja tapaillen ja keskustellen. Heinola-Seuran puheenjohtaja Kalevi Peltola esitti kiitossanat lusilaisille pitkän perinteen vaalimisesta. Hän kertoi myös professori Jorma Panulan säveltämästä pohjalaisesta Kylvömiehen rukous -kesävesperistä ja luki yhdessä Anna Tiaisen kanssa osia vesperin libretosta.

Teksti ja kuvat: Kalevi Peltola

Kommentit