Kulttuuri

Anja Juurikkalan näyttely

Museoiden kesänäyttely avautui jälleen 29.5.2016 kauniin kesäsään vallitessa. Avattavan näyttelyn kutsuvieraat olivat noudattaneet runsaslukuisesti kutsua. Taidemuseon pihassa oli odottava tunnelma, olihan näyttelyn kohteena heinolalainen, maan eturivin keramiikkataitelijan ja kuvanveistäjän Anja Juurikkalan elämäntyön muistonäyttely.

Juurikkala_näyttelyNäyttelyn avajaisissa museonjohtaja Sirpa Juuti toivotti museoiden puolesta näyttelyvieraat tervetulleiksi ja iloitsi omakohtaisesti siitä ystävyydestä, joka oli syntynyt vuosien saatossa taiteilijan kanssa. Toinen iloitsemisen aihe oli taiteilijan vuosikymmenien aikana tekemät monipuoliset lahjoitukset museoille. Lahjoituksien tuloksena on syntynyt avattava näyttely. Juurikkala perusti myös nimeään kantavan säätiön Heinolan kaupunginmuseon ja taidemuseon kokoelmahankintoja varten.

Kaupungin puolesta tervehdyksen ja kiitokset museon henkilökunnalle näyttelystä toi kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Juuso Seppälä. Hänelläkin  oli henkilökohtaisia kokemuksia taiteilijan tuotannosta. Kodin ruokapöydässä ollut Heluna-maitokannu oli koulupojallekin tuttu, mutta Tulenkantajat –patsas soihtuineen ei auennut vielä kouluaikoina tulevalle valtuuston puheenjohtajalle. Iän varttuessa ja tutustuessa Uuno Kailaan tuotantoon toi sisällön ja kunnioituksen patsaan taiteilijalle ja tulenkantajille.

Varsinaisen näyttelyn avauksen suoritti Anja Juurikkalan veljen tytär ravitsemusterapeutti Tuulikki Vanhapelto. Hänellä oli paljon muisteltavaa tädistään, jonka luona hän asui opiskellessaan Helsingissä. ”Niinä aikoina tädin johdolla tutustuimme Helsingin näyttelyihin ja luotiin pohja tulevien vuosien omille taidekokemuksilleni. Tädin esineet ovat kunniapaikalla kodissani”, Tuulikki Vanhapelto avasi näyttelyn ja toivotti sille onnea ja menestystä.

Heinolan museoiden kesän 2016 näyttely kunnioittaa kuvanveistäjä Anja Juurikkalan (1923-2015), museoiden suuren ystävän muistoa. Näyttelyn yli sadan esineen kokoelma kertoo Juurikkalan ahkerasta ja monipuolisesta taiteilijaurasta. Näyttely on avoinna syyskuun 11. päivään saakka.

Anja Juurikkala ehti pitkän elämänsä aikana tehdä kaksi merkittävää uraa. Ensimmäiset viitisentoista vuotta hän työskenteli taideteollisuuden parissa suunnitellen koristeita ja koriste-esineitä Oy Arabia Ab:lle. Siitä ajasta kertoo näyttelyn kaupunginmuseon osuus.

Veistosehdotus

Kevään tuli, joka ehdotus voitti Tulenkantaja -veistoskilpailun.

Toinen ura kuvanveistäjänä alkoi 1960-luvun puolivälissä. Kuvanveisto- ja piirrostuotanto on esillä taidemuseon näyttelysaleissa. Juurikkala tuli tunnetuksi luonteikkaiden muotokuvien tekijänä. Niiden rinnalla hän tarkasteli inhimillistä elämää joskus hyvinkin kriittisesti pienoisveistoksissaan. Mitalituotanto pääsi vauhtiin 1980-luvulla. Anja Juurikkala sai toteutettavakseen kaksi julkista veistosta, Elonkorjaajat Sysmään 1973 ja Tulenkantajan Heinolaan 1987. Veistos paljastettiin Lyseonmäen koulun edessä koulun 140-vuotisjuhlan kunniaksi. Työ sai nimensä Tulenkantajat-kirjailijaryhmästä, johon kuuluneet Uuno Kailas ja Arvi Kivimaa opiskelivat koulussa 1910- ja 1920-luvuilla. Patsas oli tuolloin suurin naisen tekemä valettu veistos Suomessa.

Tulenkantajat –patsaan lisäksi Heinolassa on Juurikkalan Kalakissa Heinolan kaupunginmuseon pihassa ja Flora ihailemassa kesäkukkia taidemuseon pihassa. Sekä Kalakissa- että Flora –veistos ovat taiteilijan Heinolan kaupungille lahjoittamia.

Muistonäyttelyyn kannattaa tutustua ja varata aikaa, sillä se tarjoaa paljon tuttua ja lisäksi taiteilijan lämmintä huumoria. Ystävät ja nuoruusvuosien Heikkilän lehmät ja kissa Kenoveeva ovat olleet tärkeässä roolissa Anja Juurikkalan tuotannossa.

Teksti ja kuvat: Kalevi Peltola

Heluna-maitokannun onnellinen omistaja.

Kommentit