Kylät

Kylät avasivat ovensa ja tarjosivat parastaan

Valtakunnallista Avoimet kylät –päivää vietettiin nyt toista kertaa. Länsi-Suomesta lähtöisin oleva tapahtuma avaa kylien ovet kerran vuodessa ja tarjoaa lukuisia eri tapahtumia kylillä ympäri Suomea.

Heinolassa kylien tarjoamaan ohjelmaan oli mahdollista tutustua ilmaisella bussikuljetuksella. Kolme lähes täyttä bussia kiersivät kukin oman reittinsä ja veivät kylien toiminnasta kiinnostuneet tutustumaan ja nauttimaan kylien järjestämästä monipuolisesta ohjelmasta.

Elämyspuodin valikoimaa.

Elämyspuodin valikoimaa.

Kirkonkylässä kävijät pääsivät tutustumaan Kädentaitajien Elämyspuotiin ja sen monipuoliseen käsityötuotteiden valikoimaan. Vaihtuvassa näyttelyssä oli näytteillä Airi Nuormäen Ruusuja omenatarhassa –näyttely. ’’Meillä on tuotteita noin kolmeltakymmeneltä yrittäjältä ja harrastajalta’’, Maria Kuusimäki kertoi esitellessään puodin toimintaa. Ennen tuotteiden päätymistä hyllyyn, on varmistettava, etteivät tuotteet kilpaile keskenään. ’’Lisäksi meillä on myytävien tuotteiden suhteen korkeat kriteerit, joita raati arvioi ennen tuotteen pääsemistä puodin valikoimiin’’, Maria jatkaa.

Elämyspuodista matka jatkui Lusiin. Lusissa kävijät toivotti tervetulleeksi Lusin kyläyhdistyksen puheenjohtaja Outi Pennanen ja Aulis Hyyryläinen. Tervetulopuheessaan Aulis Hyyryläinen muistutti Avoimet kylät –tapahtuman olevan vain osa kylien monipuolista, ympärivuotista toimintaa.

Lusin koulun pihapiirissä oli tarjolla ohjelmaa laidasta laitaan. Kyläläiset mm. pitivät peräkonttikirppiksiä, myivät makkaraa ja kahvia sekä esittelivät traktoreita ja lampaita. Ohjelmassa oli myös poniratsastusta ja koirien etsintänäytös.

Paasossa tutustuttiin hienopuuseppä Jari Karppisen verstaaseen. Verstaan tunnetuin tuote on Lyyti-lypsyjakkara. Verstaalla oli mahdollisuus ostaa tuotteita kotiinviemisiksi ja nauttia Marttojen leipomista munkeista ja kahvista.

Paasosta matka jatkui vielä Rihuun ja Taivaskalliolle. Taivaskalliolla tutustuttiin Liisa Kollin opastuksella biodynaamiseen viljelyyn ja päästiin maistelemaan mm. koivunmahlaa ja röpörieskaa. Vielä ennen kotiinlähtöä päästiin tutustumaan lampaisiin ja karitsoihin.

Taivaskalliolla_tutustumassa

Taivaskalliolla tutustumassa.

Kävijät pitivät Avoimet kylät –tapahtumaa ja erityisesti ilmaista bussikuljetusta hyvänä asiana. ’’Hienoa, että tällaisia tapahtumia järjestetään. Erityisesti vanhemmille ihmisille, joilla ei välttämättä ole mahdollisuutta lähteä kiertelemään kylillä, on tärkeää että on mahdollisuus bussikuljetukseen. Ja ei sitä kyllä itsekään tulisi toisten pihoihin poikettua vaikka ohi menisikin’’, kierrokselle osallistunut Sisko Kuosmanen toteaa.

Laajemmin Heinolan alueen kyliin pääsee tutustumaan seuraavan kerran syyskuussa, kun valtakunnalliset LOKAALI –kyläpäivät järjestetään Päijät-Hämeessä ja Heinolassa.

Lisätietoja LOKAALISTA: Lokaali 2016 valtaa Heinolan syyskuussa

 

 

Kommentit