Kylät

Lokaali kokoaa kylätoimijat yhteen

Suomen Kylätoiminta ry järjestää kerran vuodessa Lokaali-tapahtuman ja Avoimet Kylät –tapahtuman. Yhdistys pitää myös kylien puolia valtiovaltaan päin. Lokaali = paikallinen. Lokaali on valtakunnallinen paikallistoimijoiden juhla. Jo 32. kerran järjestettävä tapahtuma pidetään Heinolassa 9.-11.9.2016. Juhlaseminaarissa palkitaan valtakunnallinen Vuoden Kylä, Vuoden Maaseutukasvo, Vuoden Maaseututoimija ja Kylätoiminnan Tiennäyttäjät. Lauantaina vieraille ja paikallisille on järjestetty erilaisia retkiä Päijät-Hämeen kylille linja-autoilla ja Leila-laivalla. Heinolan torilla on lauantaina Lokaali-Kylätori. Pääjuhla on sunnuntaina WPK-talolla.

Kylähullut

Valtakunnan Kylähullut.

Suomessa on jo noin 15 vuoden ajan, Valtakunnan Kylähullujen Killan valitsema raati valinnut joka toinen vuosi valtakunnan Kylähullun. Iitin Vuolenkoskelta valittiin valtakunnan 10. kylähulluksi 2009, maaseutuyrittäjä Seppo Lehtinen. Seppo on ollut Vuolenkosken kylän ”kehitysmoottori ”. Seppo toteaa että tätä työtä ei tehdä rahasta vaan rakkaudesta. ”Vuolenkoski on Iitin Ahvenanmaa, täältä löytyy melkein kaikki mitä elämiseen tarvitaan”, Seppo kertoo. Iitti ja Vuolenkoski ovat päättäneet liittyä Päijät-Hämeeseen. Vuolenkoski on hyvä esimerkki, vaikka Heinolalle, mitä hyvä yhteistyö merkitsee, asukasluku kasvaa, palvelut säilyvät, uutta rakennetaan.

Sepon johdolla Suomen kylähullut saapuvat vanhoilla traktoreilla Heinolan torille la 10.9.2016 klo 8. Jokaisen traktorin kyydissä on yksi Heinolan ”silmäätekevistä” kyydittävänä ja yhdessä peräkärryssä on iso kattilallinen uutispuuroa jota he jakavat aamuvirkuille ja sen jälkeen esittelevät ohjelmalavalla taitojaan ja tarinoitaan.

Lokaali-Kylätorilla Heinolan kylät esittelevät toimintaansa ja elämää kylillä. Myynnissä on kädentaitajien tekemiä tuotteita, lähiruokaherkkuja ja kirpputorien helmiä. Ohjelmalavalla esiintyy myös kylien musikantteja ja sanaseppoja. Heinolan museolla on Anja Juurikkalan –näyttely ja Kahvila torilla on Vanhaa Heinolaa esittelevä taidenäyttely. Apulannan elokuva ”Teit meistä kauniin” esitys Elokuvateatteri Elo pe 9.9. klo 20.

Lisätietoja ja ilmoittautumiset: phkylat.fi/lokaali

Kylien kehittämisen puolesta, Luomupekka Rusila.

Kommentit