Yleinen

Kesän perinteinen laivaristeily heinolalaisille

Heinola-Seura ja Itä-Hämeen matkailuyhdistys ovat järjestäneet vuosittain heinäkuussa yhteisen Lahti – Heinola -laivaristeilyn heinolalaisille. Risteilyt ovat olleet suosittuja, joskus jopa yli sata henkilöä on osallistunut näihin suosittuihin risteilyihin.

Laivamatka3Tämän kesän risteily on parhaaseen loma-aikaan torstaina 21. päivänä heinäkuuta, jolloin perheetkin voivat lähteä mukaan tutustumaan saaririkkaaseen laivareittiin Lahdesta Heinolaan. Ennakkoliput risteilylle on noudettavissa 18.7. mennessä Ainomariasta, Kauppakatu 8.

”Olemme monta kesää aikoneet lähteä risteilylle, mutta päätimme nyt lähteä, kun kaikki risteilyn järjestelyt on hoidettu puolestamme.” Näin ovat monet todenneet.

Järvisen bussi suuntaa matkan torstaiaamuna klo 9.00 turistipysäkiltä kohti Lahden satamaa. Tällä kertaa Hildenin laivayhtiön risteilylaivana on saksalaislaiva s/s Suomen Neito, laiva joka tuli liikenteeseen vuonna 1988. Vanhin yhtiön laiva on höyrylaiva s/s Suomi vuodelta 1906. Muut laivat ovat m/s Suometar, m/s Suomen Suvi ja nuorin m/s Katrilli vuodelta 2000.

Kello 10.00 laivan kippari Kari Suomalainen odottelee meitä laivasillalla ja toivottaa tervetulleeksi. Laiva irtautuu Laivamatka1laiturista ja kääntää suuntansa kohti Vesijärveä. Aluksi nautitaan Lahden sataman komeista näkymistä, aallonmurtajasta, ylellisen komeista rakennusryhmistä, satamassa olevista muista laivoista järveltä käsin.

Satamassa seisoo myös meille heinolalaisille legendalaiva, vuonna 1955 rakennettu vartiolaiva Koskelo, jolla euroviisuvoittaja Lordi saapui Heinolan satamaan 20. elokuuta 2006. Hirviöiden konsertti keräsi Heinolan satamaan 35 000 kuulijaa vauvasta vaariin.

Kapteeni Kari Suomalaisen turvallisessa ohjauksessa kulkee Suomen Neito saaririkkaitten Vesijärven, Päijänteen ja Ruotsalaisen aalloilla. Kapteeni Suomalainen on seilaillut tätä reittiä 38 kesää, joka tuntemus kuvastuu hyvin kapteenin jutustelussa matkan aikana.

Laivamatka2Reitin varren opastus ja historian tuntemus ovat maisemien lisäksi risteilyn parasta antia. Jännittävimmät hetket risteilyyn osallistuvat kokevat Vääksyn ja Kalkkisten kanavien ohituksissa. Tottuneesti laiva kuitenkin lipuu kanavien läpi ja laskeutuu onnellisesti lopuksi tutuille Ruotsalaisen tasolle ja aalloille.

Risteilyn aikana nautitaan pitkään laivan runsaasta ja raikkaasta lounaasta ja laivan muista palveluista. Kesäiset ja hyvin hoidetut mökkirannat risteilyn aikana kertovat asukkaittensa rakkaudesta kesäpaikkaansa.

Heinolaan tulo vesitse on hieno kokemus. Vehmaan vihreä kotikaupunki lepää edessä ja odottaa kotiin palaavia ja kaupunkiin saapuneita matkailijoita. Kotikaupungin kasvot näyttävät tutuilta ja hyvin hoidetuilta myös järveltä käsin, jonka toteamiseen vain tällainen risteily tuo mahdollisuuden. Rantaudumme Heinolan kotisatamaan 14.30.

Risteilyn ohjelman löydät tästä linkistä: Risteily 2016.

Tervetuloa risteilylle mukaan!

Teksti ja kuvat: Kalevi Peltola

heinolaseura.fi

Kommentit