Lapset ja nuoret Yhdistykset

Lasten ja nuorten asialla

’’Lapset ja nuoret ovat toiminnan keskiössä’’. Näin tiivistää Jyränkölän Nuoret ry:n ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton Heinolan paikallisyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Sinikka Laatunen, kun häneltä tiedustellaan, mitä varten nämä yhdistykset ovat olemassa.

Noin kuusi vuotta MLL:n toiminnassa ja pari vuotta Jyränkölän Nuorten toiminnassa ovat vieneet paljon työikäisen naisen vapaa-aikaa. ’’Olen kuitenkin jaksanut, koska haluan tukea heikommassa asemassa olevia ja olla aktiivinen yhteiskunnan jäsen.’’

Molemmat yhdistykset ovatkin lunastaneet paikkansa heinolalaisten lasten ja nuorten elämänlaadun parantamisessa. MLL järjestää Heinolassa Isosisko- ja Isoveli -toimintaa ja vuokraa mm. vauvojen matkasänkyjä. ’’Itse olin toimintaan mukaan tullessani ensimmäinen Isosisko’’, Sinikka toteaa ja jatkaa. ’’Sekä Isosiskoille että -veljille on riittänyt kysyntää, sillä erityisesti yksinhuoltajaperheissä monet haluavat antaa lapsilleen mahdollisuuden viettää aikaa turvallisen aikuisen seurassa.’’

Toinen merkittävä toimintamuoto on Tukioppilastoiminta. Tukioppilastoiminta tähtää parempaan kouluviihtyvyyteen, koulukiusaamisen poistamiseen ja yleensä hyvään yhteishenkeen ja yhteistoimintaan niin oppilaiden, opettajien kuin myös perheiden kesken. ’’Koulutamme vuosittain noin kolmisenkymmentä kahdeksasluokkalaista toimimaan tukioppilaina uusille seitsemäsluokkalaisille”, Sinikka toteaa.

Kerhonohjaajat Tiia Toivonen ja Bea Koskenniemi kasvomaalareina.

Kerhonohjaajat Tiia Toivonen ja Bea Koskenniemi kasvomaalareina kesänavaustapahtumassa.

Toinen Sinikan luotsaamista yhdistyksistä, Jyränkölän Nuoret ry, on keskittynyt toiminnassaan tarjoamaan lapsille edullisia harrastusmahdollisuuksia kerhotoiminnan muodossa. Nuorille Jyränkölän Nuoret tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden hankkia arvokasta työkokemusta kerhonohjaajana. ’’Nykyään korostetaan niin paljon työkokemuksen merkitystä jopa kesätyöpaikkojen haussa, joten aiemmin hankittu kokemus esimerkiksi kerhonohjaustyöstä voi olla kultaakin arvokkaampaa myöhemmällä iällä”, Sinikka toteaa. Samalla nuorille tarjoutuu ainutlaatuinen mahdollisuus vaikuttamiseen, sillä kaikki Jyränkölän Nuorten ohjaajat sekä kerhonohjaajat ovat yhdistyksen jäseniä. ’’Hallituksessamme istuu tälläkin hetkellä kaksi nuorta kerhonohjaajaa ja näin se on ollut lähes aina. Haluamme että nuorilla itsellään on vaikutusmahdollisuuksia, lasten ja nuorten ehdoilla tätä kuitenkin tehdään’’, Sinikka kertoo yhdistyksen perusajatuksesta.

Kerhotoiminnan ohella Jyränkölän Nuoret osallistuu erilaisiin tapahtumiin. ’’Viime vuonna olimme mukana mm. Rumpujen ja Kirjojen yössä kirjastolla ja Puunveistoskisoissa Citymarketilla. Tapahtumat ovat meille tärkeitä, sillä niistä saamme tuloja toimintamme pyörittämiseen.’’ Jyränkölän Nuoret ovatkin tuttu näky monissa tapahtumissa nimenomaan buffetin pyörittämisessä. ’’Näistä tapahtumista nuorille maksetaan palkkaa, mutta minä ja muut toiminnassa mukana olevat aikuiset teemme tätä vapaaehtoistyönä’’, Sinikka toteaa.

Muiden järjestämien tapahtumien lisäksi Jyränkölän Nuoret on järjestänyt omiakin tapahtumia, mutta toiminnan supistuttua, yhdistyksessä on keskitytty lasten syntymäpäiväjuhlien järjestämiseen. ’’Kuka tahansa voi tilata meiltä lapsensa synttärit ja me hoidamme tarvittaessa kaiken aina tilasta tarjoiluihin ja kutsukortteihin asti. Monet ovat todenneet tämän helpoksi ja edulliseksi tavaksi selvitä aikaa ja vaivaa vievien juhlien järjestelyistä.’’ Juhlat järjestetään Jyränkölän Nuorten Kerhotuvassa, joka sijaitsee Kauppakadulla, aivan kaupungin keskustassa. ’’Olemme todella hyvin saavutettavissa’’, Sinikka hymyilee.

Jyränkölän Nuorten Kerhotupa.

Jyränkölän Nuorten Kerhotupa.

Keskustassa sijaitsevat kerhotilat ovat myös ulkopuolisten vuokrattavissa. ’’Meiltä löytyy pienkeittiö ja tilaa jopa kahdenkymmenen henkilön kokouksille. Ja tarjoilutkin voidaan järjestää”, Sinikka toteaa. Hintakaan ei kuulemma päätä huimaa, sillä tilavuokrasta voidaan puheenjohtajan mukaan neuvotella tapauskohtaisesti. ’’Hintamme ovat varmasti kilpailukykyiset muihin Heinolan tiloihin nähden. Ja kokoustamalla meillä voi samalla tukea paikallista nuorisotyötä’’, Sinikka vinkkaa.

Tällä hetkellä takavuosia huomattavasti pienempää toimintaa pyörittävä Jyränkölän Nuoret kärsii aktiivisten toimijoiden puutteesta. ’’Toimintaan aidosti sitoutuneita vapaaehtoisia ei voi olla liikaa. Ilman vapaaehtoisia toimintamme ei olisi mahdollista, sillä mikäli maksaisimme palkkaa myös vapaa-ehtoisina tapahtumissa työskenteleville ja yhdistyksen taustajoukoissa vaikuttaville, olisimme laittaneet pillit pussiin jo aikapäiviä sitten. Tärkeää siis olisi, että heinolalaisilla vanhemmilla ja muilla lasten ja nuorten asioista kiinnostuneilla olisi aikaa ja halua panostaa asioihin, jotka edistävät nuorten osallisuutta yhteiskunnassa. Ja totta kai nuortenkin soisi olevan aktiivisempia ja hakeutuvan entistä enemmän syrjäytymistä ehkäisevän toiminnan pariin’’, Sinikka kertoo. ’’Uudet kerhonohjaajatkin ovat aina tervetulleita’’, Sinikka hymyilee päättäväisenä ja toivottaa kaikki heinolalaiset mukaan rakentamaan parempaa tulevaisuutta paikallisille lapsille ja nuorille.

mllheinola.fi

jyrankolannuoret.com

Kommentit