Yleinen

Sadonkorjuumarkkinat Rauli-myrskyn pelossa

Vaikka markkinat alkoivat 27. elokuuta pienen pelon vallassa, koska maahan oli luvattu voimakkaita myrskypuuskia ja runsasta sadetta, markkinat alkoivat kuitenkin siedettävässä, vain tuulisessa säässä. Se ei kuitenkaan haitannut runsasta myyjämäärää, vaan pöydät täyttyivät nopeaan tahtiin sekä sadonkorjuun herkuista että runsaista käsityön tuotteista. Kaikki markkinoiden myyntiartikkelit olivat itse valmistettuja tai kasvatettuja. Tämä olikin ehtona myyntipaikan saamiselle.

Kohta markkinoiden avauduttua Rantapuisto täyttyi iloisesta markkinaväestä. Viime vuoden hyvät kokemukset olivat tuoneet paikalle todella runsaan väen kauempaakin kokemaan ja näkemään kesän sadon tuloksia sekä nauttimaan markkinoiden kotoisesta ohjelmasta.

– Viime syksyn 2015 uusi tulokas sadonkorjuumarkkinat sai jo silloin niin suuren suosion, että oli selvää, että perinnehän tästä tulee. Ja tässä nyt olemme toteamassa, että tulokas oli perinteen arvoinen, markkinat ovat nyt alkamassa toisen kerran, sanoi Heinola-Seuran puheenjohtaja Kalevi Peltola avatessaan markkinoita.

– Olen iloinen, että saan avata tämän toisen markkinatapahtuman kolmannen sektorin edustajana. Kolmannelle sektorille, meille järjestöissä toimiville, tulee tulevaisuudessa olemaan yhä suurempi tarve ja tehtävä jatkuvasti muuttuvassa yhteiskunnassa. Kunnallisen sektorin mahdollisuudet tulla joka asiaan mukaan ei tänä päivänä enää ole mahdollista. Meitä kaikkia tarvitaan tästä lähtien talkoisiin.

Sadonkorjuumarkkinat1

Markkinoilla riitti väkeä.

– Toisekseen saan avata nämä markkinat siksikin, että Heinola-Seura aloitti vuonna 1985 tässä Rantapuiston maisemassa Perinnnetori-tapahtuman, josta vieläkin puhutaan ja haikaillaan sen muistoissa. Perinnetoria järjestettiin 21 syksynä. Perinnetori kehitettiin Kalevalan 150 -vuotisjuhlavuoden  Heinolan kaupungin tuotteeksi. Sadonkorjuumarkkinat jatkaa perinnetorin hyviä perinteitä, mutta omalla nimellään ja sisällöillään.

– Olemme päättelemässä näillä markkinoilla todella tapahtumarikasta Heinolan kesää, tuota suurta elämää pikku kaupungissa. Vaikka kesä on säiden puolesta ollut oikullinen, kesä oli täynnä toinen toistaan onnistuneimpia kesätapahtumia. Joissain viikonlopuissa oli tarjolla kerroksittain kesämenoja. Heinola on pitänyt kiitettävästi yllä kesäkulttuurikaupungin mainettaan.

Ohjelmasta vastasivat Itä-Hämeen kansantanssijat ja kansantaiteilija Hannu Knuutila, Hanebriha. Markkinoiden loppupuolella astui Rantapuiston ruohikolle suosittu WPK Kuulapäät-torviseitsikko, jonka letkeä musiikki sai jopa eräät uskaliaat tekemään pieniä lahjoituksia esillä olevaan tyhjään kypärään.

Onnistuneiden markkinoiden oheiskohteina olivat vanhat traktorit ja autot, joiden ympärillä oli koko ajan kuhinaa. Saipa jokunen ajaa traktoriakin Rantapuiston maisemassa.

Neljä tuntia vierähti nopeasti. Kotiin vietävää riitti jokaiselle. Heinola-Seuran uutispuuro sai kehunsa ja loppui kesken markkinoiden. Muutkin kahvi- ja ruokapisteet olivat tarpeellisia ja saivat vieraat viihtymään Rantapuistossa suuren Poppelin varjossa.

Markkinoiden järjestelyistä vastasivat Heinolan tapahtumatoimisto, Heinolan kaupunki ja Heinolan Kaupunkisydänyhdistys. Juontajan tehtäviä hoiteli Ossi Arvela. Luvassa on uudet markkinat ensi vuoden elokuun viimeisenä lauantaina.

Mutta sitten se alkoi, se Rauli-myrsky. Markkinat eivät olleet vielä kunnolla loppuneet, kun ensimmäinen rytinä vaurioitti ensimmäisenä vaahteran Kaivokadun ja Rantapuiston kupeesta. Rauli-myrskyn vaurioita korjataan vieläkin.

Teksti ja kuvat: Kalevi Peltola

Kommentit