Kylät Yleinen

Valtakunnallinen LOKAALI vieraili Heinolassa

Lokaali on vuosittain vietettävä valtakunnallinen paikallistoimijoiden juhlatapahtuma. Heinolassa järjestetty lokaali1kaksipäiväinen tapahtuma oli historiansa 32. Juhlapäivät järjestetään vuosittain eri maakunnassa. Viimeksi se oli Raahessa, Hankasalmella, Tammelassa, Joensuussa… Seuraavan kerran kyläyhdistysväki kokoontuu uuden muotoisessa tapahtumassa Leppävirralla.

Heinolan tapahtuman ohjelmaan kuului perjantai-iltana Teit meistä kauniin -elokuvailta, lauantaina Kylämarkkinat Heinolan torilla ja viisi monipuolista retkeä Heinolan lähiympäristöön. Lauantai-iltana nautittiin vielä Hartolassa Krouvin-lavalla aitoa maalaistunnelmaa puoleen yöhön saakka.

lokaali4Sunnuntaina oli paikalliskehittäjien valtakunnallinen juhlaseminaari WPK-talossa. Sen ohjelma oli monipuolinen ja vahvisti kyläyhdistyksien tärkeää osaa ja tehtävää kehitettäessä tulevaisuuden maaseutua. Esiintyjistä mainittakoon kansanedustaja Kalle Jokinen, maakuntajohtaja Jari Parkkonen, kirjailija, juhlapuhuja Kirsti Manninen, kaupunginjohtaja Jussi Teittinen, Suomen kylätoiminnan puheenjohtaja Petri Rinne ja pääsihteeri Risto Matti Niemi. Tapahtuman juonsi radiotoimittaja Vihtori Koskinen ja heinolalaista musiikkiosaamista edusti tilaisuudessa taiteilija Vallu Lukka.

Tilaisuuden lopussa palkittiin Vuoden Kylä 2016 sekä kunniamaininnan saaneet kylät, Vuoden Maaseutukasvo 2016, Vuoden Maaseututoimija 2016 ja Kylätoiminnan Tiennäyttäjät.

Vuoden kyläksi valittiin Kerässieppi Muoniosta. Kylä on lappilaiskylä, jossa asukkaita on 45. Palkintoa oli vastaanottamassa 30 kaiken ikäistä kyläläistä.

Vuoden 2016 maaseutukasvona palkittiin juhlapuheen pitänyt kirjailija Kirsti Manninen Mäntsälän Jokelanseudulta.

”Ihmisten ja asukkaiden vuorovaikutus pitää kylät hengissä. Kaiken uuden keskellä kannattaa pitää perinteistä kiinni. Ne ovat kylien sydämen syke”, muistutti Manninen.

lokaali3Lokaalin lauantain toritapahtumasta vastasi Heinola Kaupunkisydänyhdistys ja Heinolan kaupunki. Myös kyläyhdistykset olivat mukana tuotteillaan toripäivässä. Vallattoman hauskaan toritapahtumaan oli saatu esiintyjiksi osa Suomen kylähulluista traktoreineen ja Halavatun Papat –yhtye, joka huikealla huumorillaan villitsi torin täyttäneen yleisön.

Teksti ja kuvat: Kalevi Peltola

Kommentit