Seurakunta Yleinen

Hautausmaat monien muistojen puistoja

Ympäristöviikkoon liittyneen keskiviikkoillan hautausmaakävelyn suosio Pitäjänkirkon puistossa osoitti, että liian harvoin seurakuntalaisilla on mahdollisuus tutustua edellisten sukupolvien historiaan hautamuistokivien äärellä. Se johtunee kai siitä, että kokonaisvaltainen tieto hautausmaiden historioista on puutteellinen ja oppaita on vaikea löytää hautausmaakävelyjen vetäjiksi. Olisikin toivottavaa, että Heinolassakin aloitettaisiin Heinolan seurakunnan toimesta systemaattinen tiedonkeruu ja digikuvaus ainakin paikkakunnan historiaan vaikuttaneiden henkilöiden hautamuistomerkeistä ja kavely2koulutettaisiin aivan tätä varten opastajia. Muutama kesäinen opastus hautausmailla olisi toivottavaa, sillä hautausmaat ovat hiljainen muisti menneisyyteen. Hiljaista tietoa oli jo tarjolla illan kävelykierroksen aikana, olisi hyvä alku keräystyölle.

Mikkelissä ilmestyi kymmenen vuotta sitten tarinallinen opas Lemmittyjen leposijat, jossa kerrotaan Mikkelin pohjoisen osan vanhalle hautausmaalle haudattujen Mikkelin historiaan tärkeästi vaikuttaneiden henkilöiden elämäntarinat. Tällainen voisi olla Heinolassakin mahdollista.

kavely3Hautausmaakävelyn oppaina toimivat rovasti Ahti Peltonen ja seurakuntapuutarhuri Kati Metso. Kävelyn pääpaino oli tutustua kirkon ympärille haudattujen vainajien historiaan. Yhtenä mielenkiintoisena yksityiskohtana oli muun muassa tutustuminen Heinolan maaseurakunnan ensimmäisen lukkarin Anders Silvanderin hautapaikkaan. Lukkari oli eläessään esittänyt toiveen, että hänet haudattaisiin niin lähelle työpaikkaansa kuin mahdollista. Toive toteutui. Hänen hautasijansa on kirkon vieressä kahden metrin päässä työpaikastaan. Hautamuistomerkkien joukosta löytyi myös Uuno Kailaan äidin muistoristi.

Kävelyn aikana sivuttiin myös uusia hautaamistapojen kulttuuria. Heinolankin hautausmaille ovat tulleet uurnahauta-alueet, muistolehdot ja tuhkan sirottelupaikat, jotka ovat lähtökohdiltaan peräisin Keski-Euroopassa tapahtuneesta hautaamistapojen murroksesta.

Omaisten haudalla käyntien tapakulttuurikin saa jatkuvasti uusia muotoja. Nykyään hautausmaat täyttyvät muun muassa tuikkivista kynttilänvaloista jouluaattona ja pyhäinmiesten päivänä. Monille joulu alkaa kynttilöiden viennistä rakkaiden haudoille.

Teksti ja kuvat: Kalevi Peltola

Kommentit