Yhdistykset Yleinen

Luetaan yhdessä -toiminta

Maahanmuuttajanaisten kotouttaminen alkoi valtakunnallisesti vuonna 2007. Zonta International/Piiri 20 ja Suomen zonta1UNIFEM nykyään Suomen UN (WOMEN) käynnisti kyseisen toiminnan. Toiminta rahoitettiin myymällä 40.000 keltaista ruusuheijastinta. Tämän jälkeen toimintaa on jatkanut Suomen Akateemisten Naisten Liitto, vetäjänä Henna-Maija Syrjälä.

Tarve Luetaan yhdessä -kampanjan aloittamiseksi Heinolassa tuli ajankohtaiseksi syksyllä 2015, koska Heinolassa avattiin kaksi suurta turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskusta, toinen Opekon tiloissa ja toinen entisen Reumasairaalan tiloissa.

Luetaan yhdessä -toiminta Opekolla sijaitsevan Viittakiven vastaanottokeskuksessa aloitettiin tammikuussa 2016. Päävetäjänä toimi Kirsti Mansikkala. Halukkaita opettajia löytyi ilahduttavan paljon ja kiinnostuneille opettajille järjestettiin kaksi valmennustilaisuutta. Ennen toiminnan aloittamista kävimme tutustumassa Lahden kansalaisopiston aloittamaan ryhmään sekä Jyränkölän ryhmään. Heinolassa kartoitimme ryhmien kokoontumisille sopivia päiviä ja sopivia kokoontumisaikoja. Anelma alkoi toimia keskiviikon ryhmässä. Päiville sopi ainoastaan iltaryhmien vetäminen. Valitettavasti iltaryhmään ilmoittautuneita oli niin vähän, että ryhmää ei aloitettu.

Toinen ryhmä alkoi Seminaarin koululla, siellä opettajat pitivät turvapaikanhakijaoppilaiden äideille iltapäiväryhmää. Myöhemmin alkoi myös perjantairyhmä.

Luetaan yhdessä- ryhmän ensimmäinen opetuskerta oli 3.2.2016 Opekon Vaahterasalissa klo 14.00-16.00. Välillä pidimme yhden tauon, jonka aikana tarjosimme opiskelijoille kaakaota, teetä ja kahvia keksin kera. Oppilaat olivat nuoria naisia Irakista, Afganistanista ja joitakin naisia Syyriasta. He olivat aitoja, ystävällisiä ja halusivat oppia suomen kieltä. Yhdellä opettajalla oli 1-2 oppilasta ohjauksessa. Oppikirjoina käytettiin kolmea kirjaa. Lisäksi he kirjoittivat sanoja paperille. Ryhmä päättyi 25.5.2016. Tarkoitus on käynnistää toiminta uudelleen.

Koimme tämän Luetaan yhdessä -ryhmään osallistumisen paljon iloa antavana ja samalla saimme henkilökohtaisen näkemyksen pakolaisasiaan.

Toivomme, että jatkossakin pakolaisia ja turvapaikanhakijoita autettaisiin täällä Suomessa, ja kansainvälisellä tasolla löytyisi kestäviä ratkaisuja pakolaisongelmien ratkaisemiseksi.

Heinolan Zonta-kerho ry:n jäsenet Anelma Lahtinen ja Päivi Nykänen

zonta2

Kommentit