Liikunta ja urheilu

Miksi harrastaa taitoluistelua?

Taitoluistelu on laji, jossa yhdistyy lähes kaikki ihmisen fyysiset sekä henkiset ominaisuudet. Yhden 3,5 minuuttia kestävän kilpailusuorituksen aikana luistelija tarvitsee kestävyyttä, voimaa, nopeutta, notkeutta, ketteryyttä, rohkeutta, viileitä hermoja, heittäytymiskykyä musiikin tulkintaan sekä nopeaa loogista ajattelukykyä mikäli ohjelma ei sujukaan niin kuin on suunniteltu.

Taitoluistelu kilpatasolla vaatii monen muun taitolajin tavoin paljon harjoittelua. Harjoitusmäärät ovat suuria jo nuorena, kun 8-vuotiaista ylöspäin treenejä kertyy noin 6-8 kertaa viikossa. Monen vanhemman korvaan tämä kuulostaa jopa pelottavalta. Harjoittelu antaa lapselle ja nuorelle kuitenkin paljon enemmän kuin pelkkää hyvää fyysistä kuntoa.

Taitoluistelussa oppii täsmällisyyttä, huolellisuutta sekä kärsivällisyyttä. Saa paljon uusia ystäviä niin harjoituskavereista kuin kilpailukavereista ympäri Suomea sekä oppii paljon erilaisia sosiaalisia taitoja. Onnistumisen iloja sekä uuden oppimista ja itsensä ylittämistä saa kokea lähes joka päivä harjoituksissa sekä myöhemmin kilpailuissa. Vastapainona tälle on myös pettymykset ja turhautumiset joiden käsittelyä joutuu opettelemaan jo nuorena. Paineensietokyky kasvaa tiukoissa tilanteissa ja lapsi oppii hallitsemaan erilaisia jännitystiloja.

Taitoluistelija oppii myös itsenäisyyttä jo varhain, sillä kyseessä on yksilölaji. Vaikka harjoitellaan ryhmässä, on jokaisella oma polkunsa jota kulkea. Taitoluistelun yksi tärkeimmistä valttikorteista on periksi antamattomuus ja se palkitaan aina. Nämä ominaisuudet tulevat taitoluistelun myötä kantamaan läpi elämän.

Suurena osana tulee myös ilmaisutaito sekä musikaalisuus; erilaisten tunnetilojen luominen jäällä ja itsensä ilmaiseminen erilaisen musiikin tahtiin. Musiikin tulkinta on turvallinen keino lapselle ilmaista itseään ja tunnetilojaan vapautuneesti.

Aina ei kuitenkaan tarvitse tähdätä kilpaluistelijaksi saadakseen nauttia taitoluistelusta. Taitoluistelu on erinomainen lajivalinta myös harrastepuolella. Valitsee sitten kilpailija- taikka harrastelija-polun pystyy taitoluistelusta aina nauttimaan juuri sillä omalla tasolla ja omaan tahtiin kehittyen. Valmentajat tukevat luistelijaa hänen omalla polullaan, luistelijan omaa kehitystä, henkistä kasvua sekä tavoitteitaan kuunnellen.

Heinolan taitoluistelijoiden luistelukoulu, koululaisryhmä sekä aikuisluistelu lauantaisin klo 10.30-11.15 Heinolan jäähallissa. Tervetuloa, vielä mahtuu mukaan!

Teksti: Laura Uski, päävalmentaja, Heinolan Taitoluistelijat

Kommentit