Lapset ja nuoret Yhdistykset

Vapaaehtoisuuden monet kasvot Heinolan MLL:ssä

Mannerheim? Lastensuojelu? Mitä yhteistä minulla voisi olla yhdistyksen kanssa, jonka nimi kuuluu historiaan ja aihe tuntuu ikävältä? Niin ajattelin ennen kuin perehdyin Mannerheimin Lastensuojeluliiton periaatteisiin ja toimintaan netin kautta. Nyt olenkin toiminut vuoden verran Heinolan MLL:n vapaaehtoisena, koska arvostan toimintaa, jossa avoimuus, ilo, kumppanuus, osallisuus ja arjen arvostus toteutuvat. MLL:n jäsenenä olen lasten ja nuorten asialla.

Terhokerho edistää eri sukupolvien kohtaamista

MLL:n ja SPR:n yhteinen Terhokerho aloitti toimintansa syyskuussa. Lapsilla, vanhemmilla ja senioreilla on mahdollisuus kokoontua kerran kuussa viettämään kiireetöntä aikaa yhdessä leikin merkeissä. Parhaimmillaan sukupolvien kohtaaminen rikastuttaa sekä lapsen että aikuisen elämää: lapset saavat aikuisen kiireetöntä aikaa, elämyksiä ja turvallisuutta, seniorit taas mielekästä sisältöä arkeen. Leikki on tähän harvinaisen tasa-arvoinen aihe, sillä kaikki osapuolet ovat siinä yhtä asiantuntevia.

mll3

Terhokerhon yhdyshenkilönä olen saanut tukea piirin leikkilähetiltä kerhon perustamisessa. Kerhossa on aina kaksi ohjaajaa, jotka eivät tarvitse erikoistaitoja. Heille riittää kiinnostus sukupolvia yhdistävästä toiminnasta. Ohjaajissa arvostetaan omaa persoonaa ja elämänkokemusta. Yhdyshenkilönä kiinnitän paljon huomiota vapaaehtoisten opastukselle ja tukemiselle. Olen hyvin tyytyväinen myös resurssi-reppuun, joka on täynnä puuhaideoita kerholaisille. Juttelen mielelläni kaikenikäisille, joita kiinnostaa Terhokerhon vapaaehtoisena ohjaajana toimiminen.

Isosisko/isoveli lasten ja nuorten tukena

Isosisko/isovelitoiminnan ideana on antaa omaa aikaa ja tukea ensisijaisesti iältään n. 6-16-vuotiaille tytöille ja pojille, jotka ehkä ovat yksinhuoltajaperheistä ja joiden omassa lähipiirissä ei ole riittävästi resursseja viettää aikaa heidän kanssaan tai viedä erilaisiin heitä kiinnostavien harrastusten pariin. Arja kertoo kokemuksestaan vapaaehtoisena isosiskona:

’’Aloitin vuoden 2013 alussa vapaaehtoistoiminnan. Useasti oli käynyt mielessä, että voisin tarjoutua vapaaehtoiseksi, meni kuitenkin hetki ennen kuin sain itseni liikkeelle ja ryhdyin tuumasta toimeen. Lapset ja eläimet ovat lähellä sydäntäni, joten luonteva vaihtoehto oli MLL:n isosiskotoiminta.’’

’’Tällä hetkellä olen ystävänä alakoululaiselle tytölle. Tapaamme kerran kaksi kuukaudessa noin 2 – 3 tuntia kerralla. Teemme yhdessä monenlaisia juttuja; ulkoilemme koiran kanssa, pelaamme pelejä, askartelemme, leivomme vaikka muffinsseja, kahvittelemme ja höpöttelemme. Tavatessa aika kuluu nopeasti ja meillä on mukavaa yhdessä. Hyvän mielen olen saanut palkaksi näistä tapaamisista.’’

’’Isosisko- ja isovelitoiminnassa välitämme lapselle tunteen, että minä olen tässä juuri sinua varten ja minulla on sinulle aikaa. Jokaiselle lapselle ja aikuiselle löytyy varmasti yhteisiä kiinnostuksen kohteita, esim. uinti, pallopelit, kalastus, nikkarointi, askartelu, valokuvaus jne. – mahdollisuuksia on valtavasti. Kaikille, jotka harkitsevat vapaaehtoiseksi ryhtymistä, suosittelen kokeilemaan. Vapaaehtoistyö ei ole vaikeaa eikä vaadi mitään erityiskykyjä, vastuullinen toiminta lapsen kanssa ja vaitiolovelvollisuus ovat avainasemassa. Minun ’koulutukseni’ lasten kanssa toimimiseen tulee äitinä olemisesta, sekä lähipiirissä olevien lasten kanssa touhuamisesta.’’

’’Anna itsestäsi, niin saat monin verroin takaisin’’. Tämä hieno lause toteutuu vapaaehtoistoiminnassa.

Askartelua pakolaislasten arkeen

Puoli vuotta sitten Heinolan MLL sai kutsun Valolinnan vastaanottokeskukseen järjestämään toimintaa lapsille. Suunnittelupalaverin jälkeen olemmekin askarrelleet lasten kanssa viikoittain pääsiäisestä lähtien lukuun ottamatta heinä/elokuun paussia. Osallistuneet lapset ovat olleet iältään 3-14-vuotiaita ja suomenkielellä on pärjätty. Meitä vapaaehtoisia on ollut paikalla aina kaksi, ja lapset ovat kiitettävästi auttaneet toisiaan, jotta hommat ovat luistaneet ja ymmärrystä riittänyt.

mll2Askartelu on ollut hyvin monipuolista. Lapset ovat luoneet taideteoksia pastakuvioista, villalangasta, vessapaperirullista, puuhelmistä jne. Joskus on luettu tarinoita arabian- tai suomenkielellä. Lapset ovat tykänneet erityisesti kuppikakkujen koristelusta ja kasvomaalauksesta. Useimmiten lapset ovat ylpeinä vieneet askartelun tulokset vanhempiensa ihailtaviksi.

Meidät vapaaehtoiset on otettu vastaan oikein hyvin Valolinnassa. Asukkaat tervehtivät kaupungillakin meitä nähdessään. Oma mieli on aina valtavan hyvä, kun on viettänyt aikaa lasten kanssa askarrellen.

Liity jäseneksi, tule vapaaehtoiseksi

Jäseneksi liittyminen ja vapaaehtoistoiminta ovat tärkeitä Heinolan MLL:n toiminnan takaamiselle ja kehittämiselle. Jäsenet saavat Lapsemme -lehden neljästi vuodessa ja muita jäsenetuja. Heinolan MLL:n jäsenmaksu on 25 euroa, alle 18-vuotiaiden jäsenyys on maksuton.

Edellä mainittujen vapaaehtoistoimintojen ohella järjestämme tukioppilaskoulutusta 8-luokkalaisille yhteistyössä koulujen ja kouluttajan kanssa. Tavoitteena on vähintään yksi tukioppilas luokkaa kohden. Peruskurssi koostuu kahden päivän koulutuksesta, yhden päivän jatkokoulutus on myös mahdollista. Heinolan kaupungin avustus on arvostettua ja välttämätöntä koulutuksen toteuttamisessa, jotta jo 40-vuotinen tukioppilastoiminta jatkuisi.

Yhteistyö Heinolan seurakunnan kanssa toimii, samoin perhekeskuksen kanssa. MLL:n tuki lelujen hankinnassa perhekahvilaan ja vapaaehtoistoiminta isä/lapsi-illoissa on antoisaa sekä lapsille että vapaaehtoisille. MLL:n vapaaehtoiset eivät koostu vain naisista ja joukossamme on väkeä eri sukupolvista.

Vapaaehtoiset osallistuvat erilaisiin paikallisiin tapahtumiin, kuten perhekeskuksen sadonkorjuujuhlaan ja Hobby-harrastemessuihin, joissa MLL järjestää toimintaa lapsille. Osallistumme vuosittain kevätilokeräykseen. Lisäksi toimintaamme kuuluu lasten turvaistuinten, turvakaukaloiden ja matkasänkyjen edullinen vuokraaminen tilapäiseen tarpeeseen ja lasten syntymäpäiväkekkerien järjestäminen täytekakkuineen.

Vapaaehtoistoiminta Heinolan MLL:ssä on todella monipuolista ja antoisaa. Jos olet kiinnostunut, ole rohkea ja ota yhteyttä!

Puh: 044 585 3018

S-posti: mllheinola(at)gmail.com

www.mllheinola.fi

Teksti:  Päivi Barkaway

Kommentit