Lapset ja nuoret Yhdistykset

Perhekerhosta virtaa diabeteslasten vanhemmille

Vauhtia ja vipinää ei puutu, kun Diabetes-perhekerho kokoontuu kerran kuukaudessa. Heinolan perhekeskus tarjoaa mukavat puitteet tapaamisille, joihin voi tulla yksin tai lasten sekä sisarusten kanssa. Tämän syksyn ensimmäinen kerho syyskuun alussa toi paikalle neljä äitiä ja kolme lasta. Äidit jakavat vertaistukea, vinkkejä ja yhdessä puidaan arjen haasteita, mitä lapsen pitkäaikaissairaus mukanaan tuo. Parasta on, kun toinen ymmärtää sanomattomatkin lauseet, ei tarvitse selittää eikä oikoa vääriä käsityksiä, mitä lapsen diabetes vielä monella herättää. Syyskuun tapaamisessa keskusteltiin koulun alkuun liittyvistä aiheista, insuliinipumpusta, huokailtiin tulevia poliklinikkakäyntejä ja monesta muusta. Kerhossa ei ole etukäteen määriteltyä aihetta tai ohjelmaa ja välillä juttu luistaakin jo kauas koko diabeteksesta.

Diabetes-perhekerho on aloittanut toimintansa kolme vuotta sitten. Välillä tehdään porukalla retkiä: on ollut urheilupäivä Vierumäellä, käyty jääkiekko-ottelussa ym. Perheet ovat osallistuneet myös muuhun yhdistyksen toimintaan. Viime kesän sisävesiristeily oli monelle pikkuiselle mieluisa matka. Syksyn ensimmäisessä tapaamisessa suunniteltiin yhdessä tulevaa toimintaa ja tekemistä.

diabetesyhdistys_perhekerhoPerhekerhon perustanut Laura Paronen kertoo, että hän haluaa pitää ryhmän avoimena. Sitoutumista ei vaadita, paikan päälle voi tulla kun siltä tuntuu eikä osallistumispaineita ole. Lisäksi Laura ylläpitää sähköpostirinkiä, johon kuuluu kymmenkunta heinolalaista diabetesperhettä.

Kerhossa yhdistys tarjoaa kahvin ja mehun. Osallistujat voivat myös tuoda omaa iltapalaa lapsille.

Vanhemmille vertaistuki on tärkeää ja Laura kertookin, että parhaimmillaan ketoliuskoja on hädän hetkellä tuotu kotiovelle vaikka keskellä yötä. Lapsen diabetes aiheuttaa paljon yövalvomista ja onkin lohduttavaa tietää yön pimeinä tunteina, että samaan aikaan jossain toisessakin ikkunassa palaa valo.

Heinolan Seudun Diabetesyhdistys pähkinänkuoressa

Heinolan Seudun Diabetesyhdistys on perustettu vuonna 1979 palvelemaan alueen diabeetikoiden tarpeita sekä valvomaan heidän etujaan. Yhdistykseemme ovat tervetulleita diabeetikot tyypistä riippumatta: T1D, T2D, joku lukuisista muista alalajeista, riskiryhmään kuuluva, ammatillisesti asian kanssa tekemisissä, läheinen sairastaa tai muuten vaan haluat mukaan. Järjestämme vertaistukitoimintaa, retkiä, opintotoimintaa ja erilaisia luentoja. Osallistumme SoTeKon tapahtumiin sekä teemme yhteistyötä Etelä-Hämeen muiden diabetesyhdistysten kanssa.

Yhdistyksessämme on myytävänä adresseja sekä sihteerin valmistamia kortteja erilaisiin elämäntilanteisiin vauvaonnitteluista alkaen. Korttien hinnat vaihtelevat koon mukaan. Niitä myydään yhdistyksen tilaisuuksissa.

Yhdistyksessä on aktiivinen hallitus, joka kokoontuu tarvittaessa. Yhdistyksen sääntömääräiset kokoukset pidetään keväällä ja syksyllä. Avoimesti kutsumme hallitustoimintaan mukaan nuoria, työikäisiä, senioreja – tarvitsemme joukkoomme kaikenikäisiä! Olemme avoimia uusille ideoille, koulutusmyönteisiä ja tarjoamme mahdollisuuden tuoda vahvuutesi toimintaamme sinun ehdoillasi!

Tiedotamme toiminnastamme Itä-Häme -lehden seuratoiminta-palstalla, yhdistyksen Facebook-sivulla sekä diabeteshoitajan ja hoitotarvikejakelun ilmoitustauluilla.

Teksti ja kuvat: Laura Paronen

Kommentit