Lapset ja nuoret Yhdistykset

’Lapset ensin’ on hyvä ja tärkeä slogan

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Heinolan paikallisyhdistys aloitti toiminnan runsas 80 vuotta sitten. Vuosien varrella useat heinolalaiset ovat panostaneet yhdistyksen toimintaan lasten, nuorten ja perheiden hyväksi. Nykypäivänä aihe on hyvin merkityksellinen sote-uudistuksen myllerryksessä, sillä kohderyhmän palvelut, kuten varhaiskasvatus, koulut ja vapaa-ajan toiminta, jää kuntien vastuulle. Yhteistyö kunnan ja yhdistysten välillä kasvaa ja Heinolan MLL:n jo ennestään hyvät suhteet kaupungin kanssa toivotaan vahvistuvan. Tältä pohjalta onkin mielenkiintoista ja antoisaa liittyä juuri nyt MLL:n jäseneksi ja vapaaehtoiseksi, kuten Päivi Barkaway kertoo omassa tarinassaan.

Miten päädyit MLL:n vapaaehtoiseksi?

Olen paluumuuttaja, Heinolasta kotoisin. Ylioppilastutkinnon suoritettuani päätin ottaa vuoden vapaata ennen opintojen jatkoa ja lähdin kaverin kanssa Englantiin au pairiksi. Sille reissulle jäin kunnes puolitoista vuotta sitten työelämän päätyttyä palasin Heinolaan. Nuorena eläkeläisenä halusin mielekästä toimintaa arkeeni. Otin yhteyttä Heinolan MLL:ään, sain kutsun hallituksen kokoukseen tutustumaan yhdistykseen ja ykskaks olinkin hallituksen jäsen. MLL:n ’lapset ensin’ slogan tuntui hyvältä ja tärkeältä, sillä olin työelämässäkin lasten ja perheiden asialla.

Mikä on roolisi MLL:n hallituksessa?

MLL

Päivi Barkaway, Kirsi Taipale ja askartelukerhon Ahmed-maskotti.

Yhdistyksen hallitus kokoontuu noin kerran kuussa ja siellä raportoin vastuualueitani koskevista asioista. Tekemistä riittää, sillä olen ottanut vastuulleni yhdistyksen netti- ja Facebook-sivut, kerhovastaavan hommat ja turvavälineiden vuokrauksen. Osallistun myös muiden vapaaehtoisten kanssa kerhotoiminnan toteuttamiseen, josta saan tavattoman paljon mielihyvää. MLL:n hallituksen jäsenenä tunnen, että voin vaikuttaa lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointia koskeviin asioihin Heinolassa, sillä yhdistyksellä on edustaja kaupungin lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelman kokouksissa.

Millaiseen kerhotoimintaan osallistut?

Kerran kuussa kokoontuva Terhokerho ja viikoittainen lasten askartelukerho Valolinnan vastaanottokeskuksessa kuuluvat vakiokuvioihini. Terhokerhossa lapsilla, vanhemmilla ja senioreilla on mahdollisuus viettää kiireetöntä aikaa yhdessä leikin merkeissä. Tykkään ajatuksesta, että sukupolvien kohtaaminen rikastuttaa sekä lapsen että aikuisen elämää. Lapset saavat aikuisen kiireetöntä aikaa, elämyksiä ja turvallisuutta, ja seniorit mielekästä sisältöä arkeen. Leikkihän on tähän harvinaisen monipuolinen ja tasa-arvoinen aihe, sillä kaikki osapuolet ovat siinä yhtä asiantuntevia. Kerho on toiminut kaupunginkirjaston tiloissa, mutta huhtikuusta lähtien kokoonnumme perhekeskuksessa, jolloin toivon myös osallistujamäärän kasvavan.

Askartelu pakolaislasten kanssa on todella antoisaa. Lapset ovat iältään 3-12-vuotiaita ja suomenkielellä pärjätään. Lapset auttavat kiitettävästi toisiaan, jotta hommat luistavat ja ymmärrystä riittää. Taideteoksia on luotu pastakuvioista, villalangasta, vessapaperirullista jne. Joskus luetaan tarinoita arabian- tai suomenkielellä, koristellaan pipareita tai piirrellään ja väritellään. On todella kivaa, kun lapset vie omat tuotoksensa ylpeinä vanhempiensa ihailtaviksi.

Miten kannustaisit heinolalaisia mukaan toimintaan?

Vapaaehtoistoiminta tuo rikkautta elämään ja siihen voi antaa aikaa niin paljon tai vähän kuin haluaa. Jos lasten ja perheiden hyvinvoinnin tukeminen kuulostaa omalta jutulta, kannattaa ehdottomasti tutustua MLL:n toimintaan. Jo jäseneksi liittyminen auttaa, ellei halua osallistua aktiivisemmin vaikka kerhonohjaajana, lapsen/nuoren tukihenkilönä tai avustajana lipaskeräyksissä ja muissa tempauksissa. Hallituskin kaipaa aina uusia jäseniä ja näkökulmia. Meidän mukavaan porukkaan mahtuu miehiä, naisia ja nuoria eri taustoista, joten lämpimästi tervetuloa mukaan.

Lisätietoja:

Puhelin: 044 585 3018

Sähköposti: mllheinola(at)gmail.com

Nettisivut: www.mllheinola.fi

Facebook: Mannerheimin Lastensuojeluliiton Heinolan paikallisyhdistys ry

Teksti: Päivi Barkaway

Kommentit