Kulttuuri Yleinen

100 suurenmoista tarinaa

Kansalaisopiston luovan kirjoittamisen iltaryhmällä on ilo ja ylpeys ilmoittaa, että jännittävä kirjoitusmatkamme Heinolan kylpyläaikaan on valmis, ja 100 aivan uudenlaista tarinaa odottaa yleisöään.

Tarinat ovat fiktiivisiä, mutta tuttuja paikkoja ja ehkäpä joitakin henkilöitäkin tarinoissa vilahtelee. Yhteinen nimittäjä tarinoille on Heinolan kylpylän kulta-aika, eli sen perustamisesta 1892 seuraavan vuosisadan ensimmäisiin vuosikymmeniin.

Miltäpä näytti Rantakasinon iltamissa? Ken soitti ja viihdytti vieraita Harjupaviljongilla? Millaisia olivat tavallisen kylvettäjättären ilot ja murheet? Automobiilikin nähtiin vai nähtiinkö?

Näiden kysymysten äärelle pureuduimme alkusyksystä. Kylpyläajan Heinolaan tutustuminen ja sen ilmiöihin uppoutuminen on ollut äärimmäisen mielenkiintoista. Olemme koko porukka oppineet melkoisesti kaikkea uutta. Halusimme tehdä tämän aikamatkan ennen kaikkea arkipäiväisten kohtaamisten ja tunteiden kautta. Tutkia yksityiskohtia, tehdä kiinnostavia havaintoja tuon ajan vapaa-ajan vietosta, romansseista, sekä huolista ja murheista.

Sadan juuri valmistuneen tarinan joukkoon mahtuu monenlaisia tekstejä. Siellä on minuuttinovelleja, dialogeja, runoja ja kirjeitä. Sanomalehti Itä-Häme julkaisee näitä tarinoita maalis-huhtikuun aikana kymmenen kappaleen sarjan. Kuvitukset näille hurmaaville tarinoille löytyi Heinolan museoiden arkistoista!

Teksti ja kuva: Katja Tamminen

Ihmiset kuvassa vasemmalta: Raija Saarela, Pekka Kujala, Leena Kauppi, Eeva Kunnas, Marja Hänninen, Katja Tamminen ja Arto Virtanen. Kuvasta puuttuu: Marja-Leena Ahtiainen ja Milla Kovasin.

Kommentit