Yleinen

Kylpyläperinne elää Heinolassa

Velkki Mykrästä itsenäisyyden juhlavuoden unikeko

Itsenäisyyden juhlavuoden unikekokasteen Kymessä sai Heinolan kaupungin tapahtumatuottaja Velkki Mykrä. Hän on uuden ajan unikekosarjassa 23. tittelin saaja. Unikekonimitys on Heinolan vanhin arvonimi.
Yleisö sai ennakkoon ehdottaa vuoden unikekoa. Velkki Mykrää ehdottaneiden perusteluissa oli mahdollista valittavaa unikekoa kuvaavia mielikuvia monia:
”Heinolan tapahtumien työmyyrä jo vuosien ajan, joka ei valokeilassa paistattele. Vuosikausien merkittävä kulttuurityön tekijä kaupungissa. Aktiivinen kulttuurin ylläpitäjä. Velkki on Heinolan tapahtumatuotannon väsymätön toteemi.”
Satapäisen jännittävän yleisön katseiden alla tuleva unikeko saatettiin Kymen aaltoihin. Tuntemattomana hänet kellistettiin vilpoisiin vesiin, mutta kavutessaan virrasta melkein Aatamin asussa todettiin, että meidän kaikkien tuntema Velkkihän se on.
Monien onnitteluhuutojen ja henkilökohtaisten tervehdysten saattelemana siirtyi kastettu unikeko pukeutumaan unikeon siniseen rooliasuun.
Perinteen mukaan unikeon virallinen ohjelma jatkui punaisen vuoden 1951 mallisen Bedfordin lavalla vahdin vaihto-ohjelmalla. Virasta luopuva edellinen unikeko Irja Mällönen-Valkeinen kertoili omia kokemuksiaan unikekovuodesta ja luovutti unikeon lisävarusteet, unimyssyn ja unikeon kilven, kastetulle uudelle unikeolle Velkki Mykrälle. Haastattelijana toiminut Heinola-Seuran puheenjohtaja Kalevi Peltola antoi vanhalle unikeolle kiitokseksi kuluneesta unikekovuodesta Heinola lippiksen ja aamun aikana tehdyn saunavihdan.
Uuden unikeon haastattelussa tuli ilmi, että Velkki Mykrä on torilla kasvanut. Kun häneltä kysyttiin mitä se merkitsee, kertoi Velkki, että kun hänen vanhempansa olivat torimyyjiä, hänen päiväkotinsa oli torilla. Sitten kun hän oppi lukemaan ja laskemaan, hän toimi jo myyjänä tunnetun isänsä Veikko Mykrän toripisteessä.
Velkki kertoi myös monikymmenvuotisesta yhtyeestään Nypykät, joka elää vieläkin ja voi hyvin. Vuonna 1991 hän tuli kulttuuritoimistoon kesätyöntekijäksi. Ensimmäinen tehtävä oli paikoitusalueen hoito Jyrää-tapahtumassa. Vakipaikka tuli myöhemmin ja tällä hetkellä hän vastaa kaupungin tapahtumien tuottamisesta. Vuodesta 2001 toiminut kesäteatteri on työn suhteen ja ajan suhteen vuosikalenterissa tärkein tehtävä.
Velkki Mykrä luovana kulttuurityön tekijänä on aloittelemassa uutta kylpyläajan projektia. Sen pitäisi toteutua syyskuussa. Näin Unikeonpäivän vietto saa tähän asti ainoana perinteenä kylpyläajasta tervetulleen kumppanin vuosikalenteriin.
– Perinteitä on aina mukava kunnioittaa, lopetti unikeko haastattelun.

Teksti ja kuva: Kalevi Peltola

IMG_0628 Velkki Mykrä ykköskuva

Kommentit