Kulttuuri Seurakunta Yleinen

Saksofonikonsertti Heinolan kirkossa

Saksofonisti Esa Pietilä konsertoi Heinolan kirkossa äitienpäivänä sunnuntaina 8.5.2016.

Esa Pietilän moniulotteinen ilmaisu ja omintakeisen persoonallinen tyyli liikkuu monenlaisilla musiikin eri “genrealueilla” ja sekoittelee niitä hyvin luovasti. Rohkeana improvisoijana ja musiikillisena visionäärinä tunnettu Pietilä voidaan löytää esittämässä hänen täysin improvisoituja soolosaksofonikonserttejaan, esiintymässä hänen omien jazz / impro-yhtyeidensä kera, kuten Liberty Ship (jonka albumi “Approaching” palkittiin “Vuoden Albumi 2013” nimityksellä The New York City Jazz Record: in toimesta) tai konsertoimalla solistina orkesterin tai muun laajemman ensamblen kanssa. Hän myös esiintyy ahkerasti erilaisisssa duo-kokoonpanoissa ja projekteissa eri nykymusiikkikokoonpanojen ja kamarimuusikoiden kanssa. Pietilä on kantaesittänyt orkesterin solistina mm. oman konserttonsa Graffiti Play, Avanti! Kamariorkesterin kanssa, johtajanaan Esa-Pekka Salonen, Kalevi Ahon tenorisaksofonikonserton, Pori Sinfoniettan (joht. Jan Söderblom) ja Lappeenrannan kaupunginorkesterin kanssa (joht. Tibor Bogányi), SE ensamblen kanssa, Eero Hämeenniemen saksofonikonserton, johtajanaan Santtu-Matias Rouvali, sekä Zagros ensamblen kanssa oman teoksensa “Asterion”.

Säveltäjänä Esa Pietilä on kirjoittanut musiikkia moninaisille omille projekteilleen sekä teoksia alkaen sooloteoksista aina laajamuotoisiin sävellyksiin saakka, joita ovat esittänet erilaiset kokoonpanot. Laajempia teoksia orkesterille ym. häneltä ovat tilanneet  kantaesitettäväksi mm. kamariorkesteri Avanti!, Zagros ensamble, UMO Jazz Orchestra ja YLE: n eri musiikkituotannot.

Pietilän ilmaisuun kuuluu sujuva liikkuminen erilaisten musiikkityylien synteeseissä ja hän esittää musiikkia yli genrerajojen, jazzista nykymusiikkiin. Esa on saanut useita tunnustuksia kansainvälisesti. Kotimaassa hänen toimintaansa ovat tukeneet useat kulttuurisäätiöt ja -tahot apurahatunnustuksin.

Vuosien varrella, Esan omat yhtyeet sekä improvisoidut soolosaksofoni-konsertit ovat vakiinnuttaneet hänen asemansa esiintyjänä lukuisilla kotimaisilla / kansainvälisillä festivaaleilla ja areenoilla. Edellämainitut yhtyeet ovat johdattaneet hänet konsertoimaan mm. USA:ssa, Kanadassa, Italiassa, Japanissa, Saksassa, Sveitsissä, Norjassa, Ranskassa, Alankomaissa, Belgiassa, Ruotsissa, Itävallassa, Islannissa, Englannissa, Brasiliassa, Australiassa ja Kuubassa. Pietilä on tehnyt yhteistyötä lukuisien kotimaisten, ja monien ulkomaisten artistien kanssa, joista merkittävimpinä mainittakoon Paal Nilssen-Love, Harvey Sorgen, Michael Jefry Stevens, Mathias Eick, Jeff Siegel, Karl Berger, Mark Helias, Brian Melvin, Heiri Kaenzig, Christoph Baumann, Franziska Baumann, Mike Nock, Ron McClure, Claudio Fasoli, Anders Begcrantz, Raoul Björkenheim, Iro Haarla, Filip Augustson, John Esposito, Hilmar Jensson, Kjartan Valdemarsson, Fabian Kuratli, Jarmo Savolainen, Mikko Innanen, Mika Kallio, Olavi Louhivuori, Aki Rissanen, Antti Lötjönen, Seppo Kantonen, Olavi Louhivuori.

Lisätietoja: www.esapietila.com.

Kuva: E.P.

Kommentit