Yleinen

Muistohetki ja seppeleen lasku kenraali A.F. Airon muistomerkille

Kunniakäynti kenraali A.F. Airon muistomerkille Maaherranpuistossa suoritettiin kenraalin kuolinpäivänä 9. toukokuuta. Perinteen vuosi sitten aloitti Heinolan rotaryklubi, jolloin tuli kuluneeksi 30 vuotta kenraali Airon kuolemasta. Airo oli klubin jäsen, ja hänen mukaansa klubia kutsuttiin kenraalinklubiksi. Tämän kevään tilaisuudella kunniakäynnin järjestelyjen vahdin vaihto siirtyi Heinolan muistotoimikunnalle.

Ennen seppeleen laskua res.yliluutnantti Erkki Heiskanen piti puheen. Häntä avustivat seppelpartiossa sotaveteraani Yrjö Koho ja rintamaveteraani Paavo Mäkinen. Kunniavartiossa olivat res. majuri Antti Penttilä ja res. vääpeli Olavi Seppälä.

Erkki Heiskasen puheenvuoro:

Meillä on hienoja sananlaskuja ja sanontoja perintönä menneiltä polvilta. Yksi näistä kuuluu: Varjele tapaa, niin tapa varjelee sinua. Arvokas tapa on muistaa säännöllisesti merkittäviä kansamme tapahtumia sekä merkittäviä henkilöitä ja heidän ansioitaan maamme hyväksi.

Kenraaliluutnantti Aksel Fredrik Airo on kiistatta yksi tärkeimmistä viime sotiemme sodanjohdon henkilöistä. Hän oli tärkeällä paikalla sotatoimien johtajana. Sotien jälkeen 1950-luvun lopussa ja 60-luvun alussa hän palveli vielä isänmaataan kansanedustajana – pitkälti heinolalaisten äänillä.

Olemme saaneet sotiemme veteraaneilta perinnöksi Itsenäisen isänmaan. Miten tätä äärimmäisen arvokasta perintöä on vaalittu – sitä voitte itse kukin tykönänne miettiä.

Eräs toinen kenraali, Adolf Ehrnrooth, on lausunut painokkaasti kuolemattomat sanat: ”Kansa, joka ei tunne menneisyyttään, on köyhä. Se ei hallitse nykyisyyttään eikä pysty suunnittelemaan tulevaisuuttaan.”

Vaikuttaa siltä, että joltinenkin historiattomuus vaivaa nyky-Suomea. Ainakin menneisyyden virheistä oppimisessa on kovasti toivomisen varaa. Siksi on tärkeää, että kun nyt luomme Airon kuolinpäivänä tästä tapahtumasta perinnettä, muistutamme samalla menneisyyden tuntemisen tärkeydestä. Torjumme köyhyyttä.

Pian – muutamassa vuodessa – joudumme siirtymään veteraanien ajasta perinneaikaan. Vielä on Suomessa runsaat 20.000 sotiemme veteraania elossa. Ottakaamme heiltä vastaan kaikki mahdollinen kokemus ja viisaus. Tarvitsemme näitä ominaisuuksia aivan välttämättä, jotta kukaan ei unohtaisi menneisyyttämme.

Teksti ja kuva: Kalevi Peltola

Kommentit