Yhdistykset

Kesäjuhlassa nautittiin kesästä ja yhdessäolosta

Etelä-Hämeen diabetesyhdistysten yhteisillä kesäjuhlilla kokoonnuttiin perinteitä kunnioittaen viettämään kesäistä iltapäivää ja mittelöimään leikkimielisissä olympialaisissa. Tänä vuonna järjestämisvastuussa oli Heinolan Seudun Diabetesyhdistys ja paikkana toimi Heinolan Eläkeläiset ry:n Hopearanta Vasikkasaaressa. ’’Heinola sai järjestämisvastuun kun menin häviämään tulitikun heitossa viime vuonna’’, Heinolan Seudun Diabetesyhdistyksen puheenjohtaja Laura Paronen naurahtaa ja jatkaa: ’’Valitettavan vähän yhdistykset kuitenkin järjestävät tämän kaltaisia tapahtumia yksin saati sitten yhdessä muiden alueen toimijoiden kanssa.’’

Kesäjuhla järjestettiin Heinolan eläkeläisten Hopearannassa.

Kesäjuhla järjestettiin Hopearannassa.

’’Tämä on nyt viides tai kuudes kerta kun kokoonnumme näin kesäjuhlien merkeissä yhteen’’, kertoo Asikkalan-Padasjoen Diabetesyhdistys ry:n puheenjohtaja Antti Broman. Heinolan ja Asikkalan-Padasjoen yhdistysten lisäksi päivässä mukana olivat Lahden ja Orimattilan paikallisyhdistykset. ’’Pienten yhdistysten on paljon mielekkäämpää järjestää tällaisia tapahtumia yhdessä, koska aktiiveista on monessa yhdistyksessä pulaa’’, Antti jatkaa. Alueen diabetesyhdistysten jäsenmäärä vaihtelee Lahden noin tuhannesta jäsenestä Asikkala-Padasjoen noin sataan jäseneen. Kesäjuhlan lisäksi porukalla on järjestetty myös yhteisiä pikkujouluja.

Leikkimielistä kisailua

Päivä aloitettiin tervetulosanoilla ja Heikki Honkosen musiikilla sekä Hopearannan lyhyellä historiikilla. Lounaan esiteltiin lyhyesti PlaaniNews-verkkojulkaisua ennen päivän varsinaiseen ohjelmaan, leikkimielisiin olympialaisiin, siirtymistä.

Leikkimielisissä olympialaisissa kisailtiin mm. renkaan- ja pullonheitoissa, Speden Speleistä tutussa nopeustestissä ja arvuuteltiin pussin sisällä olevia esineitä ja puun ympärysmittaa. Lajit olivat selkeästi osallistujien mieleen, sillä väki kiersi ahkerasti kaikkiaan kymmenellä eri suorituspaikalla. Lapsille ja aikuisille oli omat sarjansa, vaikka lajit olivatkin samoja.

Yhdeksi haastavimmista suorituspisteistä osoittautui tuoksun arvaaminen. Kisailijoiden piti arvata tai tietää, mitä ainetta ruskeassa lasipullossa oleva aine on. Vastaus kiperään arvoitukseen saatiin palkintojenjaon yhteydessä; pullossa oli laventeliöljyä. Toinen kiperä arvoitus oli kopelointipussi, jota tunnustelemalla piti arvata, mitä kaikkea pussi pitää sisällään. Kisojen jälkeen selvisi, että pussi piti sisällään dominopalikan, sukkahousut, verensokeriliuskapurkin ja legoukon.

Vaikka kyseessä oli leikkimieliset kisailut, aikuisten sarjan kolme parasta ja lasten sarjan paras osallistuja palkittiin pokaaleilla.

Arpajaiset ja kiperiä kysymyksiä

Arpajaiset käynnissä.

Arpajaiset käynnissä.

Mikäli voitto ei olympialaisissa napsahtanut omalle kohdalle, arpajaisissa mahdollisuuksia voittaa oli useampi kymmenen palkintopöydän notkuessa voittoja kahvipaketeista serviettitelineisiin. Arpajaisten pääpalkintona oli Marja Lehmusvuoren tekemä upea pöytälamppu.

Vielä ennen päivän huipennusta, puheenjohtajien välistä kisailua, nautittiin herkulliset kakkukahvit. Lopuksi käydyissä puheenjohtajien kisoissa vaadittiin tällä kertaa tietoa fyysisen voiman sijaan. Heinolan paikallisyhdistyksen sihteerin laatimassa tietokilpailussa voiton nappasi niukasti Orimattilan edustaja Lahden ja Heinolan jakaessa toisen sijan. Neljänneksi tullut Asikkala-Padasjoen puheenjohtaja ei kuitenkaan pettynyt. ’’Ensi vuonna kesäjuhla järjestetään Vääksyssä ja silloin minä voitan’’, Antti lupasi hymyillen.

Kaiken kaikkiaan päivä keräsi reilut kolmekymmentä osallistujaa, joukossa myös useita lapsia. Viileästä ilmasta huolimatta muutama lapsista uskaltautui uimaankin. Osallistujien puheissa toistui sama viesti läpi koko iltapäivän; todella mukava ja yhteisöllinen tapahtuma, jonka toivotaan jatkuvan.

Kommentit