Yleinen

Kesäasukkaat heinolalaisten vieraana

Heinolalaiset kutsuivat viime kesän tapaan kesä- ja vapaa-ajan asukkaansa viettämään yhteistä kesäistä toritapahtumaa heinäkuun toisena päivänä kesätorille. Toritapahtumassa oli jaettavana paljon infoa Heinolasta ja sen palveluista.

Ville-Matti Kuusela, Vallu Lukka ja Antti Knuutila.

Ville-Matti Kuusela, Vallu Lukka ja Antti Knuutila musisoivat torilla.

Ennen toritapahtuman alkua kuuma, kesäisen kaunis Heinolan tori täyttyi kutsuvieraista ja paikallisista jo aamusta lähtien kokemaan yhteisen juhlapaikan tunnelmaa. Yleisöä palkittiin hyvillä torin herkuilla ja palveluilla. Vieraat olivat hyvillään toritapahtuman omistamisesta Heinolan kesä- ja vapaa-ajan asukkaille.

Heinolan Kaupunkisydän isännöi tilaisuutta yhdessä kaupungin, Heinolan yrittäjien, Heinola-Seuran, Itä-Hämeen matkailuyhdistyksen ja Itä-Häme -lehden kanssa.

Heinolan kaupunkisydän yhdistyksen puheenjohtaja Irja Mällönen-Valkeinen kertoi alkupuheenvuorossaan Heinolan kesästä, sen palveluista ja kulttuuritarjonnasta. Nämä tunnetut vahvuudet ovat varmasti olleet kesäasukkaiden tiedossa jo silloin, kun Heinola valittiin kesäkodin paikaksi. Heinola on ylpeä kesä- ja vapaa-ajan asukkaistaan. Avaaja toivoi, että Heinolan kesä antaisi parastaan kaupungissa lomaileville kesävieraille.

Tapahtuman aikana paikalla ollut yleisö sai monenlaista myönteistä tietoa ja kokemuksia kesäasukkailta Heinolassa vietetyistä kesistä.

Tilaisuuden juontajana toiminut Antti Knuutila sai haastatteluun kaupunginjohtajan, pari vapaa-ajan asukasta, kesäteatterin näyttelijän sekä yrittäjien edustajat.

Tapahtuman viihteellisestä ohjelmasta vastasi keväällä Heinolan Uunoksi valittu, laulaja ja musikaalinäyttelijä Vallu Lukka yhdessä taustaorkesterinsa Groove Presidentin kanssa.

Mielenkiintoista ennakkotietoa antoi Taisto Nevalainen, Suomen Höyrypursiseuran kommodori ja puheenjohtaja. Syntyi pieni tietopaketti ennen tapahtuman toiseen osaan siirtymistä satamaan. Siellä odotti Höyrylaiva Regatta, mukana myös Suomen vanhin perinnehöyrylaiva S/S Metsä. Laivalla on ikää 140 vuotta.

Taisto Nevalainen kertoi, että seuran toiminnassa säilyy tietotaito vanhan tekniikan käyttämiseen. Nämä laivat ovat kansainvälisesti harvinaisia ja arvokkaita. Höyrylaivojen merkitys yhteiskunnalle on ollut mullistava. Näillä on kuljetettu ihmiset ja hinattu tukit. Höyrykoneella tehtiin tekninen vallankumous.

Sitten olikin tapahtumassa loppukiitosten aika ja tervetulotoivotus vuoden 2017 kesäasukkaiden toritapahtumaan.

Ennen satamaan siirtymistä tapahtuman laulava trio, Vallu, Antti ja Ville, villitsivät toriyleisön vanhalla hitillä ”Ennen oli miehet rautaa, laivat oli puuta hiio-hoi”, johon yleisökin yhtyi mukaan.

Ja sitten kipin kapin siirryttiin Regatan tunnelmiin satamaan. Ja siellä meitä olikin paljon.

Teksti ja kuvat: Kalevi Peltola

Höyrylaiva S/S Metsä Heinolan satamassa.

Perinnehöyrylaiva S/S Metsä Heinolan satamassa.

Kommentit